Drugie śniadanie? A po co?!
Śniadanie, obiad, kolacja… większość z nas właśnie tak widzi schemat żywienia w ciągu dnia a to niestety błąd .
Jedna z zasad dietetyki mówi :
…o spożywaniu 5 posiłków w ciągu dnia, przy czym każdy z nich
jest tak samo ważny. Regularne spożywanie posiłków dostarcza
organizmowi potrzebnej energii i składników pokarmowych, wpływa na
lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność ucznia, lepsze wyniki w
nauce, rozwój intelektualny. Poza tym zmniejsza ochotę na podjadanie i
sięganie po niezdrowe przekąski. Jedząc częściej a mniej i o stałych
porach dostarczamy energię do organizmu w sposób bardziej
równomierny. Dobre nawyki żywieniowe warto wdrażać już od
najmłodszych lat i bardzo dobrym na to sposobem jest zachęcanie
naszych pociech do zjadania drugiego śniadania. Naprawdę warto o
to zawalczyć a wiem to na przykładzie swoich dzieci które oprócz
śniadania, obiadu i kolacji zjadają drugie śniadanie i podwieczorek.
Ba!! Chłopcy sami już wiedzą i czują że przyszedł czas na małe co
nieco 🙂 Przepisów i pomysłów na drugie śniadanie jest mnóstwo.
Warto pamiętać o różnorodności zarówno smaku jak i postaci
drugiego śniadania. Nie zawsze musi to być kanapka i jabłko.
Wiadomo, dzieci najchętniej zjedzą coś słodkiego. Śmiało możemy w
ramach drugiego śniadania podać im słodycze ALE TE ZDROWE!!
Baton w polewie czekoladowej z orzechami lub ciastka maślane
zakupione w sklepie to nie najlepszy pomysł…ale za to batonik
owsiany z orzechami zrobiony w domu lub kawałek domowego ciasta
brzmi lepiej i lepiej smakuje.
Wspólne przygotowywanie i planowanie drugiego śniadania to nie tylko
wdrażanie zdrowych nawyków u naszych dzieci ale również świetna
zabawa. Poniżej kilka moich pomysłów na słodkie ale nadal zdrowe
drugie śniadanie 🙂
OWSIANE BATONIKI
2 SZKLANKI PŁATKÓW OWSIANYCH GÓRSKICH
1 SZKLANKA BAKALII (orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, ziarna
dyni, słonecznika lub sezam)
100 GRAM MASŁA lub oleju kokosowego
PÓŁ SZKLANKI MIODU
EKSTRAKT WANILII
Roztapiamy masło lub olej, dodajemy do niego miód oraz ekstrakt
wanilii. Kiedy wszystko się połączy i zaczyna gotować wsypujemy
płatki i bakalie i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Wyłączamy
gaz. Powstałą masę wykładamy na blaszkę, dociskamy dokładnie
łyżką. Możemy dodatkowo obciążyć masę np. książką i zostawiamy do
wystudzenia. Następnie kroimy. Gotowe batoniki przechowujemy w
lodówce.
CIASTO MARCHEWKOWE
50 GRAM ORZECHÓW
300 GRAM MARCHEWKI
300 GRAM MĄKI
4 JAJKA
200 GRAM CUKRU
2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
SZCZYPTA SOLI
150 ML OLEJU
Orzechy bardzo drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na
tarce. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy
pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do
wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25cm x 35cm.
Pieczemy około 45 minut.