mama farmaceuta

Drugie śniadanie? A po co?!

Jedna z zasad dietetyki mówi: …o spożywaniu 5 posiłków w ciągu dnia, przy czym każdy z nich jest tak samo ważny.

Regularne spożywanie posiłków dostarcza organizmowi potrzebnej energii i składników pokarmowych, wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność ucznia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny. Poza tym zmniejsza ochotę na podjadanie i sięganie po niezdrowe przekąski.

Jedząc częściej a mniej i o stałych porach dostarczamy energię do organizmu w sposób bardziej równomierny. Dobre nawyki żywieniowe warto wdrażać już od najmłodszych lat i bardzo dobrym na to sposobem jest zachęcanie naszych pociech do zjadania drugiego śniadania.

Naprawdę warto o to zawalczyć a wiem to na przykładzie swoich dzieci, które oprócz śniadania, obiadu i kolacji zjadają drugie śniadanie i podwieczorek. Ba!! Chłopcy sami już wiedzą i czują, że przyszedł czas na małe co nieco 🙂

Przepisów i pomysłów na drugie śniadanie jest mnóstwo. Warto pamiętać o różnorodności zarówno smaku jak i postaci drugiego śniadania. Nie zawsze musi to być kanapka i jabłko.

Wiadomo, dzieci najchętniej zjedzą coś słodkiego. Śmiało możemy w ramach drugiego śniadania podać im słodycze. ALE TE ZDROWE!! Baton w polewie czekoladowej z orzechami lub ciastka maślane zakupione w sklepie to nie najlepszy pomysł… ale za to batonik owsiany z orzechami zrobiony w domu lub kawałek domowego ciasta brzmi lepiej i lepiej smakuje.

Wspólne przygotowywanie i planowanie drugiego śniadania to nie tylko wdrażanie zdrowych nawyków u naszych dzieci ale również świetna zabawa. Poniżej kilka moich pomysłów na słodkie, ale nadal zdrowe drugie śniadanie 🙂

OWSIANE BATONIKI

2 SZKLANKI PŁATKÓW OWSIANYCH GÓRSKICH
1 SZKLANKA BAKALII
(orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, ziarna
dyni, słonecznika lub sezam)
100 GRAM MASŁA lub oleju kokosowego
PÓŁ SZKLANKI MIODU
EKSTRAKT WANILII
Roztapiamy masło lub olej,
dodajemy do niego miód oraz ekstrakt wanilii.
Kiedy wszystko się połączy i zaczyna gotować wsypujemy
płatki i bakalie i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Wyłączamy gaz. Powstałą masę wykładamy na blaszkę, dociskamy dokładnie łyżką. Możemy dodatkowo obciążyć masę np. książką i zostawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy. Gotowe batoniki przechowujemy w lodówce.

CIASTO MARCHEWKOWE

50 GRAM ORZECHÓW
300 GRAM MARCHEWKI
300 GRAM MĄKI
4 JAJKA
200 GRAM CUKRU
2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
SZCZYPTA SOLI
150 ML OLEJU
Orzechy bardzo drobno siekamy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25cm x 35cm.
Pieczemy około 45 minut.

Leave a Comment